Αρχιτεκτονική – Φιλοσοφία – Ψυχολογία

Sep 22, 2018

12:00

Θέμα: “Η ικανότητα δράσης των κτιρίων – από τον ανθρωπομορφισμό στην οντολογική αυτονομία

Ομιλητής: Κώστας Μπαλιώτης, Αρχιτέκτων Μηχανικός

Ο ανθρωπομορφισμός είναι ένα φαινόμενο παγκόσμιο που συναντάται σε πολλούς πολιτισμούς . Συνήθως  με αυτόν τον όρο εννοείται η απόδοση ανθρώπινων χαρακτηριστικών η ιδιοτήτων σε άψυχα αντικείμενα ή φυσικά φαινόμενα. Η τάση αυτή, στον Δυτικό κόσμο, συνήθως  αντιμετωπίζεται ως εσφαλμένη και προβληματική. Μπορεί όμως να αποτελέσει αφετηρία για μία επανεξέταση διπόλων όπως έμψυχο/άψυχο, υποκείμενο/αντικείμενο, κουλτούρα/φύση, που χαρακτηρίζουν τον Μοντέρνο τρόπο σκέψης και να διευρύνει την κατανόηση μας για το ποιοι μπορούν να έχουν ικανότητα δράσης. Εάν τα μέχρι τώρα θεωρούμενα άψυχα και νεκρά αντικείμενα αποκτήσουν δικαίωμα αντιπροσώπευσης στο κοινοβούλιο των δρώντων, μπορούμε τότε να μιλήσουμε και για την ικανότητα δράσης των κτηρίων;

Θέμα: “Ανακαλύπτοντας το ασυνείδητο κέλυφος: η συνεισφορά του χρήστη στο σχεδιασμό του ιδιωτικού του χώρου

Ομιλητής: Γρηγόρης Γρηγοριάδης, Αρχιτέκτων Μηχανικός, MAS in Architecture & Information ETH Zurich

Η ακολουθη μελετη αφορα μια προσπαθεια προσεγγισης των πραγματικων αναγκων του ατομου, με σκοπο να προσδιοριστει ακριβεστερα το αρχιτεκτονικο εργο. Ως εκ τουτου ειναι σημαντικο να χρησιμοποιηθει η ασυνηδητοτητα προκειμενου να εκφραστουν οι πραγματικες του επιθυμιες και οχι αυτες που προβαλονται μεσω της κοινωνιας. Σκοπος ειναι να αξιοποιηθουν τα ερεθισματα και οι αντιληψεις του μελλοντικου κατοικου ενος κτιριου απο τον αρχιτεκτονα.
Για το σκοπο αυτο δημιουργθηκε ενα πειραμα, βασισμενο στα προβολικα τεστ, τα οποια ειναι ετσι φτιαγμενα ωστε να επιτρεψουν στο ατομο να ανταποκριθει σε ασαφη ερεθισματα, πιθανοτατα αποκαλυπτοντας κρυφα συναισθηματα και εσωτερικες συγκρουσεις. Το αποτελεσμα ηταν συνηθως αποκαλυπτικο για την προσωπικοτητα των εθελοντων. Οι περισσοτεροι συνειδητοποιησαν τι πραγματικα επιθυμουν για τον χωρο τους, ο οποιος θα ικανοποιει τις επιθυμιες και τους στοχους τους.
Αποτελει θεμα συζητησης το πως αυτη η πληροφορια μπορει τελικα να αξιοποιηθει απο τον αρχιτεκτονα.

Συντονιστής: Ελένη Παναγιωτακοπούλου, Ψυχολόγος

Χώρος διεξαγωγής: Ιωνικό Κέντρο Επιστημονικών και Πνευματικών Σπουδών, Οδός Λυσίου 11, Πλάκα

  • Κωνσταντίνος Μπαλιώτης

    BIO

    Είμαι απόφοιτος της Αρχιτεκτονίκης του Πανεπιστήμιου Πατρών. Ασχολούμαι απο τα φοιτητικά μου χρόνια με το διάβασμα, κυρίως φιλοσοφίκών κειμένων και αρχιτεκτονικής θεωρίας. Απο τις αγαπημένες μου ασχολίες είναι το διάβασμα και σχέδιο κόμικ.

  • Γρηγόρης Γρηγοριάδης

    BIO

    Ο Γρηγορης Γρηγοριαδης γεννηθηκε στη Θεσσαλονικη το 1981 και σπουδασε αρχιτεκτονικη στην Ελλαδα και στην Ελβετια. Τα τελευταια χρονια ζει και εργαζεται ως αρχιτεκτων στη Ζυριχη. Του αρεσει να φωτογραφιζει και να βρισκεται κοντα στη θαλασσα.

Copyright 2018 Humanlinks - Website by Eleni Trouva